Slik beskytter du deg – tre tips til digital sikkerhet
Digital sikkerhet er et svært viktig tema i en verden som er på vei å bli 100 % digitalisert. Det betyr også at datasikkerhet er mye mer enn bare gode passord og sikkerhetskopiering.
Ha et bevist forhold til hvilke data du legger igjen på nett
Det er mange som vil hevde at Google og Facebook kan tilby tjenestene sine uten kostnad fordi det er du som bruker som er produktet. Det betyr også at du betaler for tjenestene med personopplysningene dine. For noen er det helt greit, og skreddersydd markedsføring kan i noen tilfeller være mindre forstyrrende.
Likevel er det viktig å være klar over hvilke data du faktisk etterlater deg på internett, og prøve å ha et forhold til hvordan selskaper kan benytte den.
Bruk oppdatert sikkerhetsteknologi
Det er også viktig å ha et forhold til korrekt bruk av for eksempel totrinnsbekreftelse og trygge passord. Nettlesere har utviklet seg mye når det gjelder sikkerhet, og utvidelser som Adobe Flash-player spiller en relativt liten rolle i 2020. Windows 10 har også innebygget virusbeskyttelse som er god nok for de aller fleste. Automatisk sikkerhetskopiering kan være en måte å beskytte seg mot såkalt ransomware som krypterer lokale filer.
Følg med på oppdateringer og endringer
Digital sikkerhet er i kontinuerlig utvikling, og det gjelder ikke minst innhenting av personopplysninger. Temaet er komplisert, og det er ikke veldig fristende å lese lange e-poster om nye personvernvilkår eller oppdaterte avtaler. Likevel bør du i hvert fall prøve å lese en oppsummering av endringer, slik at du kan gjøre et bevist valg.
Følg også med på hvilke nye sikkerhetsløsninger som lanseres i markedet. Apple har for eksempel en strategi som også fremover vil legge til flere begrensninger når det gjelder hvilke opplysninger apper og nettsteder kan innhente og bruke til sporing. Google og Android vil helt sikker være nødt til å tilby noe av det samme.