2. august 2020 0 Comments Uncategorized

Personvern handler om så mye mer enn bare sikkerhet og kryptering

I forbindelse med innføring av den nye personvernforordningen i 2018 fikk personvern mye oppmerksomhet. Samtidig var mye av oppmerksomheten rettet mot kryptering, passord og eventuelt samtykke, men er det virkelig viktig?

Uansett hvem man er og hvor man bor så må man ha et forhold til personvern, GDPR i Rana i Nordland er like viktig som på Tjuvholmen. Det er selvfølgelig viktig at man benytter gode passord, totrinnsbekreftelse og tjenester man kan stole på. Samtidig er det enda viktigere å spørre seg hva forskjellige selskaper egentlig benytter personopplysningene til. Det er vel og bra at de lagres på en sikker og trygg måte, men de kan likevel benyttes til alt fra målrettet reklame til prisdiskriminering.

Det er mange tjenester på nett som gratis å bruke, men det betyr samtidig at man betaler med personopplysningene sine. Google og Facebook er glimrende eksempler på kostnadsfrie tjenester som finansieres med målrettet reklame. I noen tilfeller kan skreddersydd reklame være positiv, hvis den blir mindre forstyrrende og virkelig presenterer tilbud som er relevante og gunstige for kjøperen. Likevel åpner det også for markedsføring som både kan angripe ømfintlige grupper og benytte data som de aller fleste vil holde for seg selv.

Prisdiskriminering er et annet aspekt ved bruk av personopplysninger. Det er mange bransjer som benytter seg av kompliserte modeller for prissetting, det gjelder for eksempel banklån og forsikringer. Noen aspekter ved denne modelleringen er relativt lite kontroversielle, det gjelder for eksempel kredittvurdering og andre måter å fastsette risiko for mislighold og skade. Likevel kan det være fristende for selskaper å benytte helt andre personopplysninger for å maksimere overskudd. Det handler helt enkelt om en jakt på den høyeste prisen som hver enkelt person er villig å betale, og personopplysninger kan gi mange hint om hvor mye en person egentlig vil betale for et produkt eller en tjeneste.


Share: