30. september 2022 0 Comments Elektronikk

Nøyaktige mål er avgjørende når du driver med elektronikk

Stadig flere nordmenn har funnet ut at det faktisk er ganske morsomt å prøve å fikse gammel elektronikk, enten med gjenbruksformål eller som en gøyal hobby. Du trenger en del verktøy for å komme i gang med for eksempel å bytte ulike komponenter på et kretskort, det kan være loddebolt og forskjellige tenger. I tillegg er nøyaktige mål viktige, på dette området trenger du også egne verktøy.

Skyvelære – et godt eksempel på et relevant verktøy

Et såkalt skyvelære er et svært godt eksempel på et måleverktøy som vil være relevant når du driver med elektronikk på hobbybasis. I mange forskjellige sammenhenger er nøyaktigheten til en vanlig linjal eller tommestokk ikke god nok. Da kan et skyvelære bidra med nøyaktighet på 0,1 mm eller enda høyere.

Skyvelæret fungerer slik at du kan lese av måleverdier ved å se på og kombinere to forskjellige skalaer. Det er på den måten det er mulig å gjengi en nøyaktighet som er høyere enn det det menneskelige øyet egentlig kan oppfatte.

Mange bruksområder

Måling av komponenter er et av de aller mest relevante bruksområdene når det gjelder elektronikk. Noen komponenter er selvfølgelig standardiserte basert på serie- eller produktnummer, men det finnes også mange generiske komponenter som har skiftet både mål og andre spesifikasjoner opp gjennom årene. Det kan være irriterende å være godt i gang med et prosjekt, for å så oppdage at de ulike komponentene du har bestilt er bare noen tiendels millimeter for store.

I tillegg er det mange andre steder det er relevant å måle ved arbeid med elektronikk og forskjellige dingser. Det kan for eksempel gjelde måling av kontakter, der det finnes mange ulike standarder. Dessuten har skyvelæret en smart funksjon for å måle dybde, perfekt når du skal måle små detaljer til 3D-printing av reservedeler. Oppsummert er det enkelt å måle riktig, så lenge som du benytter riktige verktøy til jobben.


Share: