18. desember 2022 0 Comments Diverse

Kalorier og et balansert kosthold – både enkelt og komplisert

Å få i seg et riktig antall kalorier, samtidig som du også opprettholder et balansert kosthold når det gjelder andre næringsstoffer, er svært enkelt og utrolig vanskelig på en og sammen gang. En grunnleggende kalorikalkulator kan gi deg svaret på spørsmålet «hvor mange kalorier trenger jeg», eller i hvert fall et godt estimat. Imidlertid er det ikke like enkelt å stille inn kroppen til en gitt kalorimengde.

Grunnleggende om kalorier

Kalorier er begrepet som i dagligtale benyttes om enheten kcal, selv om det da formelt dreier seg om kilokalorier – det vil si tusen kalorier. Fordelen med kalorier er at mange har en intuitiv forståelse av hvor mange kalorier som er omtrentlig nødvendig mengde per dag, samtidig som kaloriinnholdet ofte er angitt på emballasjen til forskjellige typer mat.

Kalorier sier noe om energiinnholdet i maten, men ikke noe om for eksempel vitaminer, mineraler eller proteiner. Det betyr også at kalorier kan komme fra både fett, karbohydrater, proteiner og til og med alkohol. Det er nødvendig å ha et forhold til energimengden for å kunne tilpass inngående energimengde til det kroppen forbruker i løpet av dagen.

Derfor er det så vanskelig

I og med at kaloriinnhold er en relativt eksakt vitenskap, samtidig som det er mulig å beregne omtrentlig kaloribehov, burde det også være svært enkelt å tilpasse dietten til for eksempel vektnedgang? Dessverre er bildet svært mye mer komplisert enn det. De aller fleste vet nøyaktig hva de bør gjøre for å oppnå et balansert kosthold, men det hjelper lite i kampen mot menneskets genetiske programmering.

Opp gjennom historien har energirik mat, i form av fett, sukker og lignende, gjennomgående alltid vært noe positivt – da tilgangen på mat var begrenset. Derfor er det ikke rart at mennesker rent instinktivt foretrekker mat som i dag er alt for energirik, med «for mange» kalorier. Det fører til at temaet er både enkelt og komplisert.


Share: