24. oktober 2020 0 Comments Gadgets

Få kontroll over håndballtreningen med en treningsklokke

Nordmenn er kanskje født med ski på beina, men det er mange andre idretter som tiltrekker seg deltakere i alle aldre. Fotball er breddeidretten fremfor andre, men håndball er en disiplin der Norge også faktisk utmerker seg internasjonalt. Hvis du vil få en plass blant de norske elitespillerne, er det nødvendig med hard trening og en metodisk tilnærming til egen form.

Puls er en viktig faktor innenfor alt flere idretter

All fysisk aktivitet forutsetter at hjertet klarer å pumpe oksygenfylt blod rundt i kroppen. Samtidig stiller forskjellige idretter varierende krav til hjertets ytelse. Det finnes også flere forskjellige måter å måle hjertets kapasitet på. Avansert forskning har utviklet egne KPI-er som måler for eksempel treningseffekt og tid til restituering.

Håndball stiller krav til både eksplosive bevegelser og styrke, sammen med utholdenhet og et høyt aktivitetsnivå gjennom en hel kamp. Det betyr også at bruk av puls ikke er like «enkelt» som innenfor for eksempel landeveissykling. Når det gjelder utpregede utholdenhetsidretter, som sykkel, løping eller ski, finnes det en mengde modeller og programmer for å trene og konkurrere i riktig pulssone.

Pulstrening for håndballspillere

Det er ikke særlig relevant for håndballspillere å bruke treningsklokke som støtte i løpet av kamper eller i forbindelse med teknisk trening. Det er mange faktorer som påvirker hvordan tempoet forandrer seg i løpet av en kamp, og det er ikke veldig hensiktsmessig å finjustere innsatsen etter puls.

Derfor er det pulstrening i sammenheng med mengdetrening, og de egne funksjonene for vurdering av treningseffekt og restituering, som er spesielt relevante for håndballspillere. Dessuten er noe så enkelt som måling av hvilepuls svært nyttig uansett idrett. Hvilepulsen sier noe om den generelle kondisjonen, men dessuten kan høyere hvilepuls være et tidlig tegn på at formen ikke er helt der den skal være.

Derfor er en treningsklokke med pulsmåler et svært nyttig verktøy også for håndballspillere på alle nivåer.


Share: